Blog Archives

Dispensasi Wanita Muslimah

Being a woman, especially a Muslim, gives you a lot of dispensations. Like when you get your period then it is prohibited to do Shalat and Fasting. Some people do think that it is a drawback because there is a possibility that the iman of a muslimah is decreasing because less Ibadah that can be performed. Well yes. Some Muslimah have a futur (decreasing iman) when they have their period, while the others don’t. But Allah has arranged this situation for a muslimah to be anticipated well.

The other type of dispensation for a muslimah especially when they are getting pregnant is that a lot of understanding from the environment that you are going to have a wonderful phase of a changing body and stuff that make them decrease your load more. Let say it that they will reduce the number of responsibilities you have (although you will feel “the lack power syndrome” hahaha, boredom, etc.) You will also have 3 months of day off from work after labor.

I reckon why now I feel that I have less things to work on in the office, because my supervisor seems to feel aware that a pregnant woman can go through discomfort that can hinder her for being a productive and effective person to handle some jobs.

Well.. it is true anyway because I feel less productive and effective than usual. Moreover, I have worked for some projects that I felt less passion on that (not the field that I love so much). However, I can change my mind and point of view. I can be less productive in some things-related-work but I should perform my best for preparing my baby. It is the time I should be closer to Allah than before that I should do more amalan yaumian. It is the time I should enrich my knowledge about parenting so I will be more ready when my baby is birth and coming to the world. Also be a great wife for my lovely and handsome husband, a im. ^____^

 

 

Summary perjalanan beasiswa saya di English for All

Beberapa hari yang lalu si saya dikejutkan dengan postingan di laskar scholastic salman yang memposting screenshot tentang adanya artikel dari website “English for all” yang berisi resume perjalanan pencarian beasiswa saya dari tahun 2011. Langsung nyari artikel yang bersangkutan di google dan ketemu. Someone from that website obviously wrote my summary very well. Itu kayanya diresume dari beberapa postingan yang pernah saya buat.

Beberapa saat kemudian, junior saya di ITB ngetag nama saya di FB. Artikel yang sama yang dipost oleh website facebook yang sama, dan di sini malah sampe pake foto saya yang di puterajaya Malaysia.

Si saya gatau gmana sang PIC website tersebut pertama kali sampe ke blog saya, tapi yang jelas beliau meresume postingan saya tentang perjalanan saya itu dengan cukup apik. Suka bacanya, dan beliau did put the credit yaitu blog saya sebagai sumber. Sayangnya saya ga diinfokan sama sekali bahwa kisah saya akan dibuat resume seperti itu.

Si saya ga keberatan sepenuhnya. Lagipula ketika kisah si saya bisa menginspirasi banyak orang, saya bersyukur Alhamdulillah,. But it will be nicer if the PIC of that article notified me first.

Here is the link in website: https://englishforall.id/blogs/index.php/2016/12/08/iin-parlina-gagal-beasiswa-australia-2011-lolos-fulbright-scholarship-2014-ke-amerika/

and here is in the facebookpage: https://www.facebook.com/englishforall.id/posts/1208914882510053

Enjoy the reading anyway ^____^

2017, a year full of hopes

Inget tahun lalu, si saya serius bikin mind map tentang capaian apa yang mau saya raih di 2016. Meskipun ternyata di akhir ga semua tercapai, at least my two biggest dreams were granted at that time. Now, since babak kehidupan saya yang baru dimulai bersamanya dalam suka dan duka, tentu harapan di tahun 2017 ini adalah tahun yang full of kebahagiaan dan kebarakahan.

Yang paling pertama yang sekarang lagi muncul terus adalah keinginan punya dede. Siapa atuh yang ga pengen punya momongan penyejuk mata dan ladang amal di masa depan sebagai jaminan salah satu amalan yang tidak akan terputus kalo seandainya kita bisa menghasilkan anak shalih/ah. Tapi tentu again tantangannya g akan sesimple yang dibayangkan kalo emang belum pernah ngerasain mah. Si saya udah mulai banyak baca2 tapi tetep we kayanya ga habis2 bahan bacaannya. Pantangan makanan yang ternyata banyak, dan keriwehan yang mungkin belum bisa dibayangkan sekarang. Tapi meskipun begitu, tetep kepengen hihi..

Dan di awal tahun ini 1 januari, jadwal period saya dateng. Udah ngerasa badan agak2 beda sebelumnya dan ngarep supaya ga dating bulan karena mengandung, dan siangnya ngeflek, lemes tapi pasrah. Da yang namanya anak mah amanah kata a imam juga. Semuanya hak Allah sepenuhnya.

Tapi ternyata ngefleknya Cuma sampe malam, dan itu pun sedikit. Ragu2 mau shalat, tapi akhirnya menunggu sampe besok dengan pertimbangan memang itu waktunya period si saya datang. Keesokan harinya, sama sekali ga datang. Si saya berharap lagi bahwa itu adalah tanda bahwa saya mengalami implantation bleeding (meskipun waktunya ga match). Tapi karena itu juga akhirnya memutuskan pengen nyoba test aja.

Si saya nyoba test tadi pagi jam 3 pagi. Gemetaran dan dua garis itu muncul, meskipun yang satunya samar. Laporan kepada misua ketika sarapan, dan lucu melihat terjadinya perubahan raut wajahnya. Meskipun lagi celong karena sakit, si saya tahu kalo dia ga bisa nyembunyiin bahagianya. Tapi to make sure statistically and medically, suami menyarankan melakukan test lagi dengan test pack yang lebih baik kualitasnya, setelah itu baru ke dokter. jadi belum pede bilang hamil kalo belum nyoba test lagi hehhehe… (emang harusnya juga ga berhenti berdoa toh)

20170104_045951.jpg

Ini adalah satu dari hopes yang saya punya. Hope yang lainnya adalah kesempatan buat si saya nemenin suami menjalani masa pendidikannya di Inggris yang akan direncanakan dimulai pada bulan April. Ini yang juga bikin deg2an karena itu artinya si saya juga harus nyari sekolah dan beasiswa S3, atau memang berhenti dr BPPT dengan konsekuensi ikatan dinas. Tapi da berserah ma Allah aja, karena apa sih yang ga mungkin kalo semuanya sudah ditakdirkan?

 

Semangat dan selamat menjalani 2017 yang penuh harapan, iin saying…

Pipetting

So, yesterday January 30th 2016 the postdoc from the algae group who I have been working with just got shocked because I told him that the standard curve he made was even weirder that the ones that he made at the previous days. It is supposed to be a straight line with R2 near to 1 of course. But his standard curve was kinda a smooth curve like a quadratic ones.

He blamed it into the pipette. And i was like.. I used the pipettes available in the lab but the result of the standard curve I made was always fine. Not as good as Allan’s or Shuai’s, but it is good.

pipette_shutterstock_102805481

Then I said “I will make mine, so you can use mine to get your samples’ concentration”. I started but he still was not that satisfied. Still blamed on the pipette though. Then i took the white and blue pipettes and saw the volume they made. It was fine. He said “It is not enough to see based on the volume, lets weigh it”. We weighed the 1 ml and 0.5 ml of DI water we put into the eppendorfs and compare those two pipettes performances. The result I took was fine. Then, he took the pipette and tried by himself. The result was always below me which was not that good because it means that the result was far from the targeted weight. He tried several times, and the result was pretty consistent.

In the end, he let me did it again one more time. He said “Oh i know what is the difference”. He took the pipette again and did the pipetting slowly now. The result was getting closer to mine, but still below.

“No… It must be slowly to get the better result”

I was frowning.. “well it was supposed to be slowly and gently to get the accurate result. It is what Shuai and Allan taught me when I learn how to use the pipette”. I never used those kind of pipettes in my lab in ITB and in BPPT. So, for me, I only got the chance to do the pipetting using those kind of pipettes are here, in WSU.

“But this is how I usually do the pipetting”.

I was frowning again, thinking that the way we pipette will influence the concentration, right? Then the accuracy will be doubted. More importantly, dealing with the IC that has detection limit within 0.5 to 20 ppm get us do the pipetting several times to dilute the solution we want to analyse.

“It is still the pipette’s fault that we cannot do the pipetting in a quick way!!”

Ah.. I got some kind of opinion from what he said. I mean he said he always did the pipetting like that and it was proven to be not really accurate.. then.. Well…. I dont know.. I cannot judge his overall result from only this part of method.. but.. ah.. sudahlah wkwkwkkw….

It gives me a very valuable lesson learnt…that I am writing down here implicitly or some thought that are still hanging inside my mind even until now. Whatever it is, I am still trying my very best to get the best result as accurate as I can ^___^.

Buka Orderan Makanan di Amerika?? ^_____^

Keterbatasan makanan halal di Amerika yang membuat si saya mau ga mau harus mengandalkan kemampuan masak pas2an yang dibawa dari asrama Salman. Well, pengalaman di asrama mengasah kemampuan masak saya, namun hanya pada level tumis menumis saja.. tak pernah menyentuh ranah kue2 dan masakan yang agak kompleks. Satu setengah tahun di Amerika, hari ini level masak saya ternyata ningkat pada level di mana ada yang beneran mau order kue yang iin buat.

Seumur-umur, ga pernah kepikiran sama sekali akan berkiprah di dunia catering..hihi… apalagi di US ^_^. emang belum mutusin juga sih, tapi ini udah ada yang mesen cheesecake yang iin buat 12 buah hihi…

Jadi ceritanya, instead of studying and writing my paper, I spent my time in the kitchen on Saturday. not the whole day, I did it after I finished my experiment in the lab. Biasa, impulsiv.. dan emang ceritanya juga mau ngabisin bahan makanan di kulkas juga soalnya sayang kan udah mau purna tugasnya di sini ^_^. I made Cheesecake oreo muffin and puffchoco (resep ada di instagram iin). satu adonan chiskek yang dibuat dari 16 oz ini bisa jadi 15 cheesecake dengan ukuran muffin.. makanya disangkanya cupcakes itu ahhaha…

Hari Minggu, kenalan mba Fima ngambil bed (matras dan bedframe) yang mba Fima tawarkan di grup freenforsale WSU. si saya pas lagi masak tomyam dan cilok dong ahhahaa… nah.. kasian kan tamunya ga dikasih apa2.. iin tawarin cheesecake yang iin buat. Udah gt aja hari itu mah.

Hari ini, dapet sms dr mba Fima, yang intinya kenalannya itu seriusan mau beli cupcakes yang iin bikin.. hihi… iin ga pernah dapet complement “mind blowing” yang difollow up dengan keinginan serius beli selusin ceunah hihi…

 

IMG_2890

Bunyi SMS mba Fima ma kenalannya tentang si chiskek

 

Well.. alhamdulillah.. I am really happy.. I never had something like this… it just means that my cooking skill has been improved a lot i guess. Well mulai dari cheesecake, roti, pizza, bakso, blondies energen, etc (yang album lengkap dan resepnya iin simpan di instagram).

I hope i really got significant improvement in the other fields too.. well, my lab skill is also improved :). Now, I can be a reliable resource too in the lab hihi…especially for IC and UV-Vis. English skill?  Alhamdulillah, kayanya improved juga walaupun sikit..

tapi di antara semua improvement ini yang paling utama adalah apakah iman iin selama di sini juga improved? itu yang harus rajin ditanyakan dan rajin difollow up.

 

Mempercayai Allah sepenuhnya (Just a little Thought)

Pada level seperti apakah sebenarnya kepercayaan kita terhadap Allah? kepada Islam sebagai manifestasi peraturan kehidupan yang Dia ciptakan sedemikian rupa? Nampaknya ditanya seperti ini, hati nurani kita akan bisa langsung menjawabnya dengan kejujurannya yang paling dalam, hanya saja untuk mengutarakannya kita akan melalu proses “berpikir” dahulu… hanya pengamatan pribadi dr diri sendiri dan lingkungan sekitar.

Tak dipungkiri, manusia berada pada tiga fasa stage yang membuatnya akan berpikir. Fasa masa lalu, masa depan, dan masa kini. Fasa masa depan adalah fasa yang mungkin lebih banyak berpengaruh,karena itu adalah driving force dari survival. Hal ini juga yang disampaikan di dalam buku “Stumbling on Happiness” yang membuat manusia berbeda dari other creatures.

Tapi sebesar apakah kepercayaan manusia terhadap Allah akan masa depannya? Konfigurasi antara ikhtiyar dan tawakal, antara raja’ (harap) dengan khouf (takut) yang menjadikannya tidak sesederhana yang dibayangkan karena hal ini akan bergantung kepada banyak faktor,termasuk faktor edukasi, lingkungan, karakter, dll. Meskipun sudah jelas aturannya dalam Al Quran tentang kompleksitas ini, interpretasi manusia dalam implementasi akan membuahkan behaviour yang berbeda satu sama lainnya. Misalnya ada yang percaya bahwa hari akhir itu ada makanya sungguh2 mempersiapkan, ada yang percaya tapi leha2, ada yang ga percaya sama sekali. Ada yang mengutamakan logika sepenuhnya, ada juga yang bisa secara proporsional mengkombinasikan antara logika dan iman. Terlalu banyak variasi yang bisa mewarnai behaviour seseorang dalam menyikapi “usaha untuk masa depan”.

Dua hal sensitif yang terkait dengan masa depan adalah “jodoh” dan “rizki”. Ada orang yang mengorbankan imannya karena berpegang sepenuhnya pada logika,bahwa untuk survive harus bekerja..meninggalkan shalat karena ga mau kehilangan pembeli, meninggalkan zakat karena baginya itu rugi, dan lain sebagainya. Ga salah sepenuhnya mengandalkan usaha, manusia memang harus berikhtiyar,, tapi yang sepenuhnya ngatur flow rizkinya manusia stu demi satu hanyalah Allah. Di sinilah kadar keimanan maen ^_^.Well,,ini fakta bahwa ada yang berusaha tapi ga dapet apa yang  diharapkan dan ada pula yang dapet kejutan2 yang tak disangka-sangka.Kompleks..

Soal jodoh pun nampaknya serupa. ahahha… meskipun si saya mungkin belum pada kapasitas membahas ini,tapi ini mah sekali lagi hanya a little thought yang pengen iin tumpahkan aja hihi.

seberapa besar kita percaya Allah akan memberikan jodoh terbaik, indah pada waktunya? Well, implementasinya bisa macem2 banget karena pada level ikhwan-akhawat pun ada sistem yang namanya nge-tag. Bukan berarti saya bilang yang ngetag itu ga percaya sama takdir Allah ya.. Cm nyontohon bahwa implikasi kepercayaan ini bs macem2 hehe. .. ada pengakuan lucu dari salah seorang saudara di asrama bahwa dia ngetag si-X karena takut kalo si-X ini diambil orang hehhee.. kalo soal jodoh mah mmg ga bisa di tebak karena ada yang memang lama menanti, ada yang jauh2 ke sana kemari akhirnya jadinya sama temen sendiri, ada yang ketemunya bener2 di pelaminan,… macem2 ceritanya hehehhe….

Inget cerita KCB? Kisah Azzam dan Anna yang dihadapkan pada kondisi yang luar biasa yang ternyata ujung2nya mereka berdua nikah juga, hehhee. meskipun fiktif, tapi makes sense kalo jodoh mah bener2 hak paripurna Allah. hehhehe…

intinya,,, mngkin di dua faktor ini manusia juga diuji untuk dilihat seberapa besar kepasrahannya menyerahkan semuanya kepada Yang Maha Pemberi Rizki dan Maha Pemberi Cinta, setelah tentunya berusaha secara maksimal. Manusia punya insting2 yang sudah dirancang Allah sedemikian rupa sehingga mereka memang pada dasarnya bisa mengontrol apa yang mereka inginkan.

Well, why i am writing this anyway? hanya random thought menyikapi skenario2 masa depan yang ada di hadapan mata…

secanggih apapun kita men-skenario kehidupan kita, tetep Allah sebaik2 pembuat skenario kehidupan..sudah cukup bukti dari diri sendiri yang menjadi fakta ini… karena kejutan2 manis yang Allah berikan sampai kini selalu indah… maka dari itu iin percaya soal urusan rizki dan jodoh ini Allah yang berkehendak sepenuhnya. Tapi pada level seperti apakita berusaha? nah itu juga lain cerita lagi hehehe…

Welll… kendali itu semua, percaya ga percaya, ada di segumpal darah yang menentukan kondisi kita secara keseluruhan… hati kita yang bisa kita pilih untuk kita warnai dengan iman ataukah dengan hawa nafsu…

Sanguinisme, How easy to manipulate your emotion

Tuesday, 19th January 2016

As a person who is extremely a sanguine, I got this bless.. my emotion is significantly easy to be manipulated even because of small things. I called it bless or perhaps people can call it a disadvantage or whatsoever.

So, this morning, my mood was sooooo terrible. I got a little argument with my roommate..Beside that, level of my galauness lagi tinggi-tingginya… sampe kepala nyut nyutan karena setres gatau gmana njelasin kalo teori HCSolb nya ga berlaku for all of my experimental set up. Trus I remember what Allan said about using the other parameter and voila,, i compile all of the data I got that the data is much more suitable for the trend of the biogas I expect..

Then to support my data I need to do the analysis for another parameter. I went to the lab, but then I need to burn the crucibles first. It will take 4 hours. so if i put it at 3pm I have to take the sample out at 7pm and waiting for 1 h to them cooling down. In other words, I will be going home late again toninght. But.. PERTOLONGAN Allah sangat dekat. Xiao’s crucibles that have been just removed from the oven are ready to use. Soooo I dont need to work until late in the lab ^_^ and I can get the data early in the morning.. before I submit the data to Allan tomorrow.

Subhanallah alhamdulillah…… now my mood is totally in a happy mode… smile brightly although in the morning the darkness engulfed my mind..

hihi…keep positive ^___^

Other things that make me happy is the presence of a friend that I know when I did the PAT in KANSAS university. I am just amazed how close we are although now we actually have been separated for 1.5 years. Uhibbukifillah, Lenggo…

Tantangan Professor, PHd Offer, and Hard Work

There is a habit or ritual in the BBEL (Bioproduct-Bioprocess Engineering Laboratory of Biological System Engineering-WSU in the beginning of every year that the Professor will evaluate the student’s performance for one year before and determine the target for one year ahead.

My evaluation in the individual meeting was scheduled at January 7th 2016, exactly one year difference with my very first individual meeting last year.

It was basically me telling the story for what I have accomplished in 2015 so far, what was the most interesting and significant findings, what was my major difficulties, and what was the suggestion for the better management. He wrote the evaluation in his file in the computer, and also in his note.

He was really interested about my result..to be exact a little bit hyped about it. That’s why when I gave myself the evaluation score, he always gave me higher score than that.

The most wonderful thing that he said at that time was that he offered me the PHD position. Unlike the others who perhaps asked for it.. Actually i did nothing.. He was the one who offered that. This thing is more or less based on my expectation regarding the fact that I am the only official student in the AD group while the other members are postdoc and long-distance-students in China, meanwhile there are abundant work in the AD field. So.. more or less I can see it coming. But well,I cannot hide my excitement and happiness when the offer came though.. This was more or less a recognition from what I have done so far.. and I am really thankful for that although I dont really feell I truly deserved it. REALLY…..

He said that I was the only master student that he already gave a promise for PHD support when I decide to continue my program here. and he also said that he only gave this chance to an excellent student..

To be honest, I was really mixed at that time. My result was not that good although he thought that the parameter I proposed is a new thing for the biogas evaluation parameter. There was a load too when I heard him saying that.. I mean,.. I am not that excellent, I am not that hardworking.. only Allah knows how I truly am.
image

But that thing was said and although my original plan is to go back first and continue the doctoral program at Germany. TBH, this makes me thinks again about what I am really gonna do. I dont know yet now… The only thing that I need to focus on is the Spring Graduation and academic paper submission if I really want to end everything safely.. ehheheh…

In that evaluation., The professor wrote in the form, that “IF I can GRADUATE ON-TIME and submit 2 papers, I will be the most productive MS student in BBEL in the last 10 years”.

innalillah… this challenge hit me right in the kokoro hehhehe…. I mean.. I dont know whether I can meet this expectation or not, although there is a possibility I can do that. But bismillah….. the challenge is on…

The last thing he said was about the award that he will give to the best 6 presenters in the BBEL Annual retreat 2015 that was scheduled at January 8th. If I can make a very good presentation, I can also get the recognition from the peers. (This story will be written later ^____^). But he said, “even though you didnt get that award tomorrow, at least until now, you have the highest score from my evaluation.. and please keep the good work.”

Some of his advice were already put in the facebook though, so I will not repeat it again here.

But btw, when I told my mom regarding this, she was little sad that she thinks it will be much more better If i can come back and continue the S3 in Indonesia, get married and have a happyly ever after ending hehehhe…

well,,, so far Allah always give the best surprise for me.. so as long as I give my best for the remaining 4 months I will be happy whatever the result is..